Іспанія невідкладно відправляє Україні батарею ЗРК MIM-23 та шість додаткових пускових установок

MIM-23

Враховуючи запит України щодо протиповітряної оборони, Іспанія негайно відправить повну батарею ЗРК MIM-23 HAWK, а також 6 пускових установок, які вже перебувають у Польщі.

Про це повідомила міністерка оборони Королівства Іспанія Маргарита Роблес, яка сьогодні у Рамштайні разом із понад 50 країнами взяла участь у новій міністерській зустрічі Контактної групи з питань оборони України.

На зустрічі був присутній Президент України Володимир Зеленський, який відкрив зустріч, ще раз подякував партнерам за їхні зусилля, надану військову матеріальну підтримку, вишколи, а також гуманітарну допомогу. Він підкреслив серйозність поточної ситуації в Україні та необхідність продовжувати підтримувати українську армію озброєнням для захисту від російської агресії, підкресливши, серед іншого, нагальність мати більше систем ППО.

Окрім зенітного озброєння, Маргарита Роблес також повідомила про відновлення з 1 жовтня програми приймання українських сімей на іспанському узбережжі, а також про збільшення курсів підготовки для військовослужбовців Збройних Сил України в рамках Місії EUMAM Європейського Союзу, сподіваючись перевищити цифру у 6000 навчених солдатів до кінця року.

Україна отримає ЗРК HAWK від Іспанії

Raytheon Technologies MIM-23 HAWK (Homing All the Way Killer) — це американський мобільний ракетний комплекс протиповітряної та протиракетної оборони середньої дальності. Був прийнятий на озброєння Збройних сил США в 1960 році й пройшов кілька модернізацій. В Армії США був замінений на MIM-104 «Patriot» у 1994 році. Корпус морської піхоти США використовував HAWK до 2002 року.

Перший варіант ЗРК мав дальність ураження цілей до 25 км, по висоті — до 13700 м. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км, висота — до 18 км.

Оригінальна система HAWK використовувала 4, а в деяких моделях і 6 радарів: для виявлення цілей (PAR і CWAR), їх супроводження (CWAR і HPIR) і наведення ракет (HPIR і ROR). У ході модернізації системи функціональність деяких радарів була об’єднана. Остання версія системи складається лише з двох радарів, пошукового радара з удосконаленою фазованою антенною решіткою та радара супроводження цілей та наведення ракет (HPIR).

ЗРК MIM-23

Ракета HAWK має тонкий циліндричний корпус і чотири дельтаподібні крила з довгими хордами, що простягаються від середини корпусу до злегка звуженого хвоста. Кожне крило має задню поверхню управління. Ракета може маневрувати з перевантаженнями до 15 g.

Іспанські ЗРК Improved Hawk («Покращений Хок») з 2021 року проходять поетапну модернізацію за програмою Hawk 21 — що являє вдосконалену і більш компактну модифікацію комплексу. Зокрема програма передбачає виведення зі складу ЗРК обох застарілих РЛС огляду повітряного простору PAR та CWAR та їх заміну на сучасну трикоординатну РЛС MPQ-64 Sentinel (які раніше вже передавалися Україні США). Крім того, норвезька компанія Kongsberg Defence & Aerospace розробила сучасний мобільний пункт управління вогнем FDC (Fire Distribution Center), який також використовується у ЗРК NASAMS.